Idee Communicatie

Column

25 jarige brulft


25 jarige brulft

Tegenwoordig zijn er niet meer zoveel feesten, laat staan de hoeveelheid mensen die een jubileum kan vieren omdat ze al zolang getrouwd zijn. Daarom is het des te mooier dat er besloten werd om een boog te maken voor Ansje.

‘25- jarige brulft? Woar hebt ze dat toch van? En welke Ans? D’r is geen Ans in Beuningen die feest geeft.’ Dat waren een aantal vragen die gesteld werden toen de boswachter gevraagd werd om groen.

Met stralende gezichten, en een glimlach van oor tot oor zaten de buurmannen op de platte wagen die achter de trekker zit. Er werd groen gehaald. ‘We zijn er na half 11 wel weer’, zei Luc. Dat werd na middernacht. Het was zo gezellig! En toen moest het greun natuurlijk gekeurd worden en daar moest dan weer op gedronken worden. Natuurlijk gaat het niet om het groen maar om de gezelligheid. Het is weer mooi om elkaar te spreken en samen iets te ondernemen. De dag erna werd de boog opgezet. En ook een aantal jongeren hielpen mee. ‘Dee möt ok met, anders weet ze ja niet hoe dat mot’!

Dit allemaal voor onze Ans. De 16-jarige koe die meer dan 122.000 liter melk heeft gegeven en meer dan 10.000 kg vet en eiwit. Of dit bijzonder is? Echt wel! De eerste in Beuningen. Maar niet de eerste in het district. ‘D’r bint boer’n die hebt er wa 40 in de stal’, werd er op het feest verteld.

Ansje heeft al 10x gekalverd en heeft keurig datgene gedaan waarvoor ze bij ons in de stal staat. Melk geven zonder al te veel problemen. Geen langdurige (of korte) ziektes. Ze liep zonder morren gewoonweg door de melkrobot. Zij kent zelfs nog (de goeie, oude tijd) visgraat melkstal. Daar waar ze ’s ochtends en ’s avonds gemolken werd door boer Luc.

‘Of er veel sprekers waren en of er iemand als ceremoniemeester aangesteld moest worden’, werd er gevraagd door de CRV. ‘Mensen mogen spreken maar dan wel kort, dat gaat af van de effectieve feesttijd’, was het antwoord van Luc. En iedereen hield zich er keurig aan: de dierenarts (10 min), het districtsraadslid (2min), de voerleverancier (10 min) en de CRV (15 min).

En Ansje 77? Die stond in het weitje voor het huis keurig te grazen. De sjerp hebben we maar niet omgehangen ‘Daar is ze veel te eigenwijs voor’ zei boer Luc.

Gepubliceerd in Huis-aan-Huis blad, Dinkelland Visie
13.500 exemplaren #column #schrijven #humor #genieten #dieren #dierenliefhebbers
https://issuu.com/twinsense/docs/dinkelland_visie_34-21

Heeft u een korte vraag?
Stuur dan een Whatsappje