Idee Communicatie

Column

Column in vakblad de Boerderij: De koeien gaan naar buiten


Column in vakblad de Boerderij: De koeien gaan naar buiten

Eindelijk was ‘het’ bij ons ook zover. Voordat ‘het’ kon gebeuren moest het natuurlijk eerst droog genoeg in de wei zijn om de mest erop uit te rijden. Het gras moest eerst flink groeien en de afrastering werd gecontroleerd. En toen besloten we dat het kon. Regelmatig werd er al gevraagd ‘Wanneer gaan de koeien bij jullie naar buiten?’ Nadat we de agenda’s bij elkaar hadden gelegd werd de eerste maandag van de meivakantie afgesproken. Lekker handig want iedereen was thuis om te helpen.

‘Bij ons gaat er altijd wel wat mis’, vertelt Pleun aan mijn neef Robert die vanuit Tubbergen is komen fietsen om voor zijn zoontje, die nog wel naar school moet, een filmpje te maken. De rolverdeling is duidelijk. Met vier personen staan ze klaar bij de stal. Twee gaan filmen terwijl de andere twee de deuren openen om de koeien naar buiten te laten.

Met drie personen staan we in een bocht om te zorgen dat ze, net als vorig jaar keurig het hoekje omgaan en niet rechtdoor. ‘Linksaf’, zegt Marieke ‘jullie moeten linksaf’. En de eerste koeien volgen de instructies keurig op. Vervolgens hoor ik een helikopter overkomen. Ik, de cameravrouw, ga met mijn telefoon richting helikopter (waarom eigenlijk?) en draai de telefoon weer richting de koeien. En zie nog net dat de rest van de koppel keurig door het draad gaat. In volle galop gaat de rest er heerlijk galopperend achteraan. ‘Jullie stonden daar toch’, zegt Luc ‘daar zouden jullie toch op letten!’

Terwijl ik met mijn handen in het haar sta te bedenken wat te doen, loopt Mayke met Luc naar een deel van de kudde. Vervolgens besluit Naud het geknapte draad vast te pakken want hij heeft met een app het stoom uitgezet. Handig hoor zo’n app, vooral als je deze met meerdere personen kunt bedienen. Marieke pakt het andere eind van het stroomdraad om aan elkaar te knuppen. ‘Auw, er zit nog stroom op!, zegt ze.

‘Gaat dit iedere dag zo?’ vraagt mijn neef. ‘Grappig dat je dat vraagt’, zeg ik ‘normaal gaan ze door het beweidingspoortje naar buiten. En dat kunnen ze pas wanneer ze gemolken zijn. Via de computer kunnen we instellen wanneer en hoe lang ze naar buiten kunnen.

‘Ik zei het toch’, zegt Pleun ‘bij ons gaat altijd wat mis’. En ja hoor, dit keer is het ook wel weer gelukt.

Gepubliceerd op de site van de Boerderij: https://www.boerderij.nl/bij-ons-gaat-altijd-wat-mis
50.000 exemplaren #column #schrijven #boerenleven #opinie #boerin #koeienbuiten #koeien 


Heeft u een korte vraag?
Stuur dan een Whatsappje