Idee Communicatie

Column

Column: 10.000 liter vet en eiwit koe


Column: 10.000 liter vet en eiwit koe

Een prachtig certificaat is door de manager Stamboek van CRV opgestuurd. Bovendien volgt er een huldiging en ontvangen we tijdens het feestje een geschenk van deze organisatie. CRV, de coöperatieve Rundvee Vereniging, verzamelt gegevens op veehouderijbedrijven rond afstamming, melkproductie, vruchtbaarheid, gezondheid en mineralenhuishouding. Maar ze doen nog meer. Ze leveren diensten rond de koe, zoals kunstmatige inseminatie (KI), fokkerij-advies, embryotransplantatie, monstername voor de melkproductieregistratie enzovoort.


‘In de volle melk die je in de winkel koopt zit 3,5% vet en ongeveer 2,4% eiwit. En deze productie van vet en eiwit wordt ook bijgehouden’, legt Luc uit, ‘elke 4 weken nemen ze een monster van de melk. En de hoeveelheid melk van de koe wordt bijgehouden. Vet, eiwit en lactose wordt gemeten’. Bovendien moet de koe gezond blijven en iedere keer een kalf krijgen omdat ze anders geen melk meer geeft. En natuurlijk zijn we niet de enigen maar bijzonder is het wel. Gepaste trots is het juiste woord.

Het is net zo bijzonder als iemand die 100 jaar wordt. Een bijzondere prestatie. ‘Hoe kan het dat u deze mooie leeftijd heeft bereikt’? En dan lees je ‘met op zijn tijd een borrel en een sigaar. Eenvoud, zorg en aandacht. Gezonde voeding en vooral simpel in het leven staan.’ Stel je eens voor dat je in 1921 geboren zou zijn. Een héle eeuw: 100 jaar. 36.525 dagen. Dat is niet te bevatten. 100-jarigen hebben heel wat koningen en koninginnen overleefd. De Tweede Wereldoorlog overleefd. En de eerste mens op de maan zien landen. De technische vooruitgang meegemaakt en wat al dan niet meer. De levensverwachting van de mens in 2021 in Nederland is 81 jaar. In 1900 was de levensverwachting bij geboorte voor mannen slechts 48 jaar.


En voor de koeien geldt hierbij hetzelfde. Een koe kan een leeftijd van vijftien jaar bereiken en in uitzonderlijke gevallen twintig jaar. Tegenwoordig wordt de gemiddelde melkkoe vijf à zes jaar oud. En omdat we de stieren en koeien steeds beter kunnen selecteren op raseigenschappen kunnen we ervoor zorgen dat de koe gezond ouder wordt.

Dus dat feestje? Daar hebben we sowieso wel zin in. Nu nog met Ansje oefenen dat ze aan een touw keurig een rondje kan lopen. Maar met het eigenzinnige karakter, waardoor ze zo oud is geworden. Dus een mooi rondje ‘aan de lijn’ lopen wordt nog wel een hele uitdaging. Dat is een leuk klusje voor onze dierenvriend Famke.


Gepubliceerd in Huis-aan-Huis blad, Dinkelland Visie, https://issuu.com/twinsense/docs/dinkellandvisie_2121
13.500 exemplaren #column #schrijven #humor #genieten #dieren #dierenliefhebbers

Heeft u een korte vraag?
Stuur dan een Whatsappje