Idee Communicatie

Column

Column: Gevaccineerd!


Column: Gevaccineerd!

‘Vanaf 30 juni kan elk evenement met gebruikmaking van toegangstesten doorgaan’, heeft demissionair staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) vrijdag bekendgemaakt.
Het lijkt erop dat het een fantastische zomer gaat worden. Natuurlijk nog wel met enige beperkingen maar binnenkort zal alles en iedereen weer een ‘normaal’ leven kunnen oppakken.

‘Nee, ik ben geen wappie’, zei iemand tegen me ‘maar mijn dochters willen later nog wel kinderen krijgen?’. ‘Waaatttuuh?!’, denk ik. Een discussie verder aangaan is zinloos, mijns inziens.

Wij mensen drinken alcohol. [ Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel.] Weet je wat de bijwerkingen van paracetamol zijn? In zeldzame gevallen (bij 0,1-1% van patiënten): duizeligheid, koorts, sufheid, lage bloeddruk, jeuk, huiduitslag, depressie, verwardheid, maag-darmklachten, afwijkende leverfunctie, leverfalen. Bijwerkingen van het Pfizer: roodheid, zwelling en pijn op de plek waar u de prik heeft gekregen. Dit komt vaak voor (bij meer dan 1 op de 10 mensen), maar verdwijnt ook weer na een aantal dagen. Ook spier- en gewrichtspijn kan voorkomen, net als vermoeidheid, hoofdpijn, koude rillingen en hoofdpijn.

En zo kunnen we nog een tijdje doorgaan. Ik geloof in de wetenschap. In het verleden stierven heel veel kinderen aan het pokkenvirus. Genezers uit China, Midden-Oosten en Turkije dienden een klein beetje van het virus toegediend aan gezonde kinderen (de inenting) en dan volgde er veelal een milde versie van de gevreesde pokken en vervolgens was het kind immuun tegen de ziekte. En ja, ook toen gebeurde het ook dat een soms een kind bezweek aan de behandeling die hem juist had moeten beschermen.

DKTP-Hib-HepB vaccinatie beschermt tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio, hib-ziekte en hepatitis B. De BMR-prik beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond. HPV-virus kan bij meisjes en vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaken. Want hoe mooi is het dat de westerse wereld sinds 1994 poliovrij is. [Polio zorgde voor verlammingen en doden].

We zijn namelijk gewoonweg vergeten voor welke verschrikkingen vaccinaties ons behoeden. Of erger nog, we bedenken andere dingen om ons zorgen over te maken. We zijn vergeten dat de pokken vroeger bij talloze patiënten die het overleefden tot blindheid, verminkingen of hersenbeschadigingen leidde.

Elke vaccinatie brengt een zeker risico met zich mee, zoals alles in het leven [bungeejumpen, paragliding, raften, ultrarun, lange duurloop, berg beklimmen, autorijden……..] Risico’s die uiteenlopen van vermoeidheid tot de bijna verwaarloosbaar kleine kans op een potentieel levensbedreigende allergische reactie. [elastiek knapt, vergeten goed vast te klikken, tegen een rots tot stilstand komen, verdwalen, van de berg storten………]

Een fijne gevaccineerde en (vooral) normale zomer!Gepubliceerd in Huis-aan-Huis blad, Dinkelland Visie
13.500 exemplaren #column #schrijven #humor #genieten #dieren #dierenliefhebbers

Heeft u een korte vraag?
Stuur dan een Whatsappje