Idee Communicatie

Column

Column: 'T krult erof'


Column: 'T krult erof'

'Jemig, hij kan het bot echt vasthouden, zeggen de meiden verrast. Ze hebben een bot van wel 30 cm breed gekocht voor Finn, de hond. 'Zou het echt zijn?' vragen ze zich ook af. Natuurlijk is het bot echt. En Finn is er reuzeblij mee.

'T krult erof', zegt opa Frans. Wat bedoelt hij daar precies mee?', vraag ik even later aan Luc. 'Dat de keutel er straks in stukjes uit komt', vertelt hij.

Bij een dier is het net als bij de mens. Je kunt heel veel van je poep leren. Ronde harde keuteltjes, een samengeperste worst of diarree. De gesteldheid van je gezondheid kun je aflezen uit de poep. Of datgene wat je de dag ervoor hebt gegeten, zie je terug in de ‘grote boodschap’.

Er zijn heel veel verschillende benamingen voor poep: derrie, drek, excrementen, feces, kak, kaka, mest, schijt, stront, uitwerpsel, uitwerpselen, een grote boodschap , behoefte. En zo zullen er nog wel veel meer synoniemen zijn.


Omdat de wetenschap door heeft dat poep veel kan zeggen over je gezondheid, hebben internationale poepdeskundigen zelfs een indeling gemaakt. En dit is genoteerd op de Bristol Stool Chart:

1. Ronde harde dropjes? Watertekort

2. Aan elkaar geplakte dropjes. Al iets beter.

3. Een maiskolf. Prima!

4. Worst: goede poep kenmerkt zich door een gladde, zachte en smeuïge structuur. En de goede bruine kkeur. Niet te donker, niet te licht.

5. Zachte klodders? Oeps, niet te lang hebben. Dokter bellen.

6. Diarree: zachte brij

7. Jus? Dan heb je echt iets verkeerds gegeten.


Er is zelfs een nationale poepdag. Vorige week was het de collecteweek voor de Maag-Lever-Darm Stichting. Zij strijden samen met artsen, wetenschappers en onderzoekers voor oplossingen. Want meer grip op de spijsvertering redt levens. Maar geur en kleur doen ook veel en zijn er belangrijk. [Check: www.mlds.nl/poepwijzer] Zag ik toch net witte keutels op de kuilenplas liggen. Wat zou dat dan weer te betekenen hebben?


De vlaaien van de koeien zijn een welkome aanvulling op de voedselvoorziening van Finn ( hahaha) en van vele insecten (een paradijs vol larven van kevers en vliegen) en dus weidevogels. Maar ook eksters en kraaien. Dus, iedere keer wanneer je een 'flats' hoort, zijn er heel wat dieren en mensen blij.

'Ik hoorde hem! De wulp!', vertel ik Luc enthousiast. Natuurlijk niets nieuws voor hem. Hij had hem ook alweer gehoord.



Gepubliceerd in Huis-aan-Huis blad, Dinkelland Visie, https://issuu.com/twinsense/docs/dinkelland_visie_26-21
13.500 exemplaren #column #schrijven #humor #genieten #dieren #dierenliefhebbers

Heeft u een korte vraag?
Stuur dan een Whatsappje