Idee Communicatie

Column

Column: Hoera, de koeien gaan naar buiten


Column: Hoera, de koeien gaan naar buiten

De deur openen is ook 'Kearlsweark'. De loeiende koeien hebben inmiddels in de gaten dat er iets gaat gebeuren want ze staan onrustig te dralen in de stal. De koeien willen zo snel mogelijk naar buiten, luid loeiend de wei in. En als het dan uiteindelijk zover is gaan de koeien springend en dansend over het paadje richting het groene gras. Bij de eerste 30 gaat dit nog voortreffelijk.
Maar de rest gaan sprintend de bocht in, om vervolgens enthousiast rechtdoor te gaan. Het draad door. ‘Dat is niet de bedoeling!’

Tegenwoordig bestaan er overigens van die handige apps waarmee je via de telefoon ‘stroom op en van’ het draad kunt halen. Inmiddels heeft Naud de stroom eraf gedaan en is samen met Marieke het draad weer aan het repareren. ‘Shit, er staat nog stroom op’, schrikt Marieke. Waarschijnlijk heeft boer Luc of Tom, die op zoek zijn naar de andere koeien die elders in de wei staan, het stroom weer op het draad gezet. Met die handige app op te telefoon.

Gelukkig is na een half uurtje de kudde weer bij elkaar. ‘Jullie stonden in de bocht’, zegt Luc verbaasd ‘dat was jullie werk!’ ‘Maar ik moest ook nog filmen’, vertel ik.

Ondertussen wordt er gegraasd, gelegen en nog wel flink geloeid. Wat een prachtig gezicht iedere keer weer. En de dolle boel? Duurt dat de gehele dag? Nee, hoor, na 10 minuten is de rust wedergekeerd. En gaan de jongens aan de slag met het beweidingspoortje. Ook al zo’n technisch vernuft. Dankzij de chip die de koe aan haar halsband heeft hangen en de computer waarin Luc kan aangeven of de koeien naar buiten mogen en hoe lang.

’s Ochtends of op een ander moment van de dag kan het namelijk zomaar zijn dat een koe geweigerd wordt om het poortje richting weide te kunnen nemen. Dan moet ze eerst door het poortje richting melkrobot en moet zich eerst laten melken.

Lang leve de techniek en innovatie.

Gepubliceerd in Huis-aan-Huis blad, Dinkelland Visie, https://issuu.com/twinsense/docs/dinkelland_visie_1521
13.500 exemplaren #column #schrijven #humor #koeiennaarbuiten #koeienbuiten https://www.facebook.com/plusjantersteege

Heeft u een korte vraag?
Stuur dan een Whatsappje